Prosjekt1905 - svensk-norske relasjoner i 200 år Universitetet i Oslo



      English
      Deutsch

      Kontakt:
      Prosjekt 1905






1905-nettstedet

1905 på internett
Hva skjedde i 1905? Nå blir det mulig for alle og enhver å søke på nettet etter bilder, brev, karikaturer, forhandlinger og aviser fra 1905. I tillegg til store mengder norske og svenske originaldokumenter, tekster og bilder fra 1905 er det lagt ut en rekke nyskrevne artikler, skolemateriale og en bibliografi om dette handlingsmettede og avgjørende året i norsk historie.

1905-nettstedet er et norsk-svensk samarbeid som inngår i hundreårsmarkeringen av unions-oppløsningen. Prosjekt 1905 ved Universitetet i Oslo, Nasjonalbiblioteket og Riksarkivet i Norge har samarbeidet tett med det svenske Riksarkivet og Kungliga biblioteket i Stockholm. Resultatet er blitt en omfattende kunnskaps-ressurs om 1905, med både svensk og norsk materiale, fra dagbøker til filmklipp. Som en del av nettstedet er det laget et eget skoleopplegg tilpasset ungdomsskole og videregående skole. Det er lagt ut i alt seks norske og svenske aviser fra 1905, og det er utarbeidet en omfattende og søkbar bibliografi om perioden. Via en instruktiv tidslinje kan man manøvrere seg gjennom hele dette året samt deler av unionstiden.

1905-nettstedet ble høytidelig åpnet av utdannings- og forskningsminister Kristin Clemet på lanserings-seminaret på Nasjonalbiblioteket 14.januar 2004. Dagen etter var det lansering på Riksarkivet i Stockholm. Både presse og radio dekket begivenheten, samt en rekke nettsteder, som Uniforums nettsider.

Det er gitt støtte til 1905-nettstedet av Utdannings- og forskningsdepartementet, av Læringssenteret, Institusjonen Fritt Ord og Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek. Fra svensk side bidrar i tillegg til Riksarkivet og Kungl.bibl. også Krigsarkivet, Slottsarkivet, Bernadotteska arkivet, Stockholms stadsarkiv, Arbettarrörelsens arkiv og bibliotek samt håndskriftsavdelingen ved Uppsala universitetsbibliotek, m.fl.

1905-nettstedets adresse: www.nb.no/baser/1905/

1905-nettstedets skolesider
Et nettbasert undervisningsopplegg om 1905 beregnet for ungdomsskolen og den videregående skolen ble lansert høsten 2003. På skolesidene er mange ulike typer kilder fra og om 1905 presentert sammen med forklarende og drøftende tekster, en rekke oppgaver av forskjellig art, quizer og en fyldig lærerveiledning. Opplegget kan brukes i forskjellige fag og for kortere eller lengre tid, og oppgavene er nivådifferensierte. Skolesidene er utarbeidet av Anita Haslund, (tidligere Haslund), lærer fra Jordal skole som nå er tilknyttet Nobels Fredssenter. Prosjekt 1905 har fått støtte til dette fra Utdannings- og forskningsdepartementet og fra Læringssenteret, nå Utdanningsdirektoratet.