Prosjekt1905 - svensk-norske relasjoner i 200 år Universitetet i Oslo



      English
      Deutsch

      Kontakt:
      Prosjekt 1905






«Et uklart produkt av frykt og politisk intrige». De unionelle forhandlinger 1895-98


Øystein Eike
Hovedfagsoppgave i historie, Universitetet i Oslo, våren 2001

Unionsstriden mellom Sverige og Norge kulminerte i 1895 i en politisk krise hvor faren for et kongelig statskupp ved svensk militær inngripen syntes mulig. I denne situasjonen ble Stortinget tvunget til sitt berømte tilbaketog den 7. juni, hvor stortingsflertallet erklærte seg villig til å godta forhandlinger med Sverige om eventuelle endringer i rikenes felles utenriksstyre og konsulatvesen.

Oppgaven viser hvordan to hensyn styrte Hagerups regjeringsdannelse og behandling av forhandlingssaken: Avvergelse av en alvorlig og mulig militær konflikt med Sverige, og Venstres ansvarliggjørelse gjennom deltakelse i regjering og i unionskomiteen. Statsminister Boström ønsket heller ingen konfrontasjon med Norge. Samtidig måtte han ta hensyn til en aggressiv og ultrakonservativ unionspolitisk opposisjon, som drev en kampanje med sikte på å tvinge gjennom en omfattende unionsrevisjon med alle midler. Forhandlingene styrket Boströms posisjon overfor denne opposisjonen.

Unionskomiteen delte seg i fire fraksjoner, to svenske og to norske, og hvor ingen samlet et flertall. Debatten i komiteen og innstillingene viser unionsdiskusjonens status på midten av 90-tallet, og avslører betydelige forskjeller mellom landene i politisk kultur og i synet på unionen. Samtidig med at forhandlingene og deres gjennomførelse var et kompromiss mellom kryssende interesser i begge land, gjorde dette at forsøket på å løse unionskonflikten gjennom fredelige forhandlinger endte med et alvorlig tilbakeslag for konservative og unionslojale krefter i Norge.
Les hele hovedoppgaven her (pdf-format)
Last ned hovedoppgaven i rtf-format

Last ned Acrobat Reader