Prosjekt1905 - svensk-norske relasjoner i 200 år Universitetet i Oslo

      Prosjektgruppen
      Stipendiater og studenter
      Andre tilknyttede


      English
      Deutsch

      Kontakt:
      Prosjekt 1905







Flaggsak og flaggbruk. Fra Stortinget til Ilevolden
Hovedoppgave i historie, Universitetet i Oslo, våren 2005

Oppgaven handler om den politiske kampen om det norske flagget i 1890-åra. Venstre kjempet for å ta unionsmerket ut av flagget, mens Høyre kjempet for å beholde det. Ettertiden har sett på sluttføringen av flaggsaken og lovfestingen av det rene flagget som et skritt på veien mot unionsoppløsningen i 1905. De fleste som har skrevet om flaggsaken har sett den i et nasjonalistisk perspektiv, som et spørsmål som i første rekke gjaldt unionen og den felles kongemakten. Følgelig har man også fokusert på Stortinget og det politiske miljøet i hovedstaden. Man har også vært særlig opptatt av flaggsakens heraldiske og juridiske sider.

Flaggsakens siste fase startet allerede i 1879, og et av de spørsmålene som drøftes i oppgaven er om flaggsaken, når vi ser på hele perioden fram til lovfestingen i 1898 under ett, kan sies å ha vært et overveiende unionelt spørsmål. Hadde striden et konstant innhold gjennom hele perioden, eller endret den retning og innhold underveis? Og hvordan var de politiske konstellasjonene, dreide det seg bare om nasjonalsinnede venstrefolk på den ene siden og unionsvennlige høyrefolk på den andre? Videre stilles det spørsmål ved den gjengse oppfatning av flaggsaken som et spørsmål som først og fremst opptok folk på Stortinget og innflytelsesrike kretser i hovedstaden, og at provinsenes engasjement i saken var en følge av innflytelsen fra det rikspolitiske miljøet.

Saksordfører for flaggsaken i dens aller siste fase var lagmann Lindboe, som kom inn på Stortinget for Venstre i 1895. Mye tyder på nettopp det lokalpolitiske miljøet i Trondhjem spilte en vesentlig rolle for avslutningen av flaggsaken på Stortinget. Det har derfor også vært av interesse å se nærmere på flaggstriden slik den utspilte seg i Trondhjem, parallelt med utviklingen på Stortinget og i Kristiania i 1890-åra. Undersøkelsen viser at man ikke bare kan tale om et eget lokalt preget nasjonalt prosjekt i Trondhjem, men at også flaggsaken der rommet mer enn spørsmålet om union og nasjon, kongemakt og stortingsmakt.

Kampen om det rene flagget var i stor grad et venstreprosjekt, men dette betyr ikke at den var en sak for hele venstrebevegelsen. Denne oppgaven tar for seg Venstres fire ledd, det sentrale, lokale, opinionsdannende og Stortingsleddet. Det viser seg at flaggsaken merkelig nok i svært liten grad var en sak for landsorganisasjonen, da saken aldri sto på noe arbeidsprogram og ikke kom på valgprogrammet før i 1897. Bortsett fra at det var en politisk sak i Stortinget, var det i første rekke en sak som ble brukt i pressens agitasjon for å mobilisere massene.

Var mobiliseringen under det rene og det unionsmerkede flagget uttrykk for partienes øvrige agendaer, eller var den en spontan, nasjonalistisk reaksjon? 1890-åra var en tid med store sosiale spenninger, og framveksten av nye samfunnsgrupper, som arbeiderbevegelsen, kvinnebevegelsen og avholdsbevegelsen er særlig vektlagt i denne oppgaven. Det rene flagget ble en fane som disse gruppene samlet seg under, som et ledd i demokratiseringen og moderniseringen av det norske samfunnet.

Les hele oppgaven

Last ned Acrobat Reader

Tilknyttede prosjekter

Prosjektleder Olaf Aagedal

Forsker Marie Demker

Professor Lars Svåsand

Professor Knut Kjeldstadli

Professor Jan Eivind Myhre


1905-antologien

Forsker Roald Berg

Sektionschef Björn Gäfvert

Forsker Gunnar Åselius

Professor Sune Jungar

Professor Ida Blom

Professor Anne Eriksen

Førsteamanuensis Dag Thorkildsen

Forsker Lennart Lundmark

Leder Erik Rudeng

Professor Rolf Danielsen

Lektor Carsten Due-Nielsen


Tilknyttede forskere

Førsteamanuensis Nils Ivar Agøy

Stipendiat Katarina Andersson

Dr.Art. Stein Ivar Angell

Docent Barbro Blehr

Stipendiat Endre Brunstad

Forsker Ole Dalhaug

Universitetslektor Sven Eliaeson

Professor Anders Gustavsson

Førsteamanauensis Matti Goksøyr

Høyskolelektor Bjørn Terjesen

Fil. dr. Bodil Katarina Nævdal

Cand. philol. Christer Nilsson

Stipendiat Mai Britt Guleng

Publisist, gjesteprofessor Arne Ruth

Professor Odd S. Lovoll

Vladim Roginskij