Prosjekt1905 - svensk-norske relasjoner i 200 år Universitetet i Oslo

      Prosjektgruppen
      Stipendiater og studenter
      Andre tilknyttede


      English
      Deutsch

      Kontakt:
      Prosjekt 1905







Det tyske Rikets holdning til den svensk-norske unionskonflikt 1888 - 1905. Wilhelm II og Oscar II mellom monarkisk solidaritet, slavofobi og selvbedrag

Keiser Wilhelm II viste de forenede riker Sverige-Norge og deres konge Oscar II mye oppmerksomhet, men hans interesse for Norden var først og fremst av romantisk natur. Unionskonflikten syntes han i begynnelsen ikke å ha vært bevist om, til tross for at hans «nordlandferder» hadde en gunstig virkning på den norske nasjonalfølelse.

Oscar II på sin side søkte i Tyskland først og fremst støtte mot «arvefienden» Russland under bevaring av nøytraliteten, men også innenrikspolitisk for å bevare «lugn og konservativ stabilitet». Særlig Oscar II henviste om og om igjen til deres «stammeslektskap» og protestantiske trosbekjennelse som kjennetegn på den nære forbindelse mellom Sverige og Tyskland.

Lidenskapelig i hans iver for å hindre Norge i å sprenge unionen var keiser Wilhelm II - den påståtte venn av Norge - villig til å yte kong Oscar «monarkisk solidaritet». Nesten alle midler for å oppnå dette målet syntes passende - og han vurderte å ta ganske sterke virkemidler i bruk. Men dermed satte han sig i skarp motsetning til utenriksledelsen i Auswärtiges Amt. Skuffet over den viljesvake Oscar underordnet han i 1903 unionens integritet målsettningen til den tyske utenrikspolitikken: russisk okkupasjon av Nord-Norge ville være en «utmerkt trussel mot Storbritannien».

De anakronistiske forsøkene til Wilhelm II men også til Oscar II på å utforme utenrikspolitikken etter deres personlige skjønn var ikke fremgangsrike: nøytralitetspolitikk og verdensomspennende stormaktsambisjoner kunne ikke forenes.

Avhandlingen byr på og gir innblikk i utformingen av tysk utenrikspolitikk under «wilhelminismen» overfor en mindre europeisk makt, såvel som i forholdet mellom monarkene Wilhelm II og Oscar II under unionens siste avsnitt - som endte med Norges uavhengighet i 1905.

Stefan Gammelien
Nordeuropa-institut, Humboldt-Universität zu Berlin, Tyskland
E-post: sgamux21@hotmail.com

Doktorgradsstipendiat



Stipendiater
Christine Myrvang
Helge Danielsen
Ivar Alver
Magnus Petersson
Ruth Hemstad
Stefan Gammelien



Tidligere studenter

Andreas Kolle
Anne Gamme
Anne Simonnæs
Bjørn Arne Steine
Charlotte Westereng Syversen
Eirik Holmen
Ellen Monica Mørch
Eva Gyllberg
Helge Danielsen
Helge Pedersen
Krister Thun
Lars Kjetil Köber
Nils Ole Hagen
Tanja Wahl
Trond Olav Svendsen
Øystein Eike



Studenter


Anna Larsgård
Anne Helene Høyland Mork
Arne Nysted
Charlotte Sørensen
Hanne Strømberg
Helge Danielsen
Jon Anders Thomassen
Knut Stenberg Øygard
Kaare Seeberg Sidselrud
Lisa Steen Flottorp
Margit Bergstrøm
Marius Bj. Hofstad
Morten N. Ottosen
Ole Haye
Ove Sten Olsen
Siri Eriksen
Svein Trosdahl
Tove Schmidt Galaaen
Trond Bjerkås
Øystein Imsen